BLOGI


 

Viisi tähteä

19.11.2019

Kävin vaimoni kanssa kaupunkilomalla ja päätimme hemmottautua yöpymällä viiden tähden hotellissa. Erittäin ystävällinen vastaanotto huipentui kuohuviinitarjoiluun sisäänkirjautumisen yhteydessä. Hymyt ja kohteliaisuudet auttoivat ymmärtämään, mitä kaikkea viiden tähden luksusstandardi pitää sisällään.

Tällä viikolla on suruliputettu Kuopion kouluiskun vuoksi. Viranomaisten toimintaa on kiitelty ja ennakkotoimien tärkeyttä on korostettu. Yksikin uhri on liikaa. Monen muun tavoin, minäkin pohdin sitä, mikä saa ihmisen tällä tavalla käyttämään väkivaltaa?

Koulukiusaaminen on noussut jälleen otsikoihin - hyvä niin, koska aihe on tärkeä ja koskettaa koko yhteiskuntaa. Kiusaaminen ei ole vain lasten asia, vaan siihen nivoutuvat myös aikuiset. Ja myös aikuisten arjessa esiintyy kiusaamista.

Loukkaannuin. Se, mitä minulle sanottiin, tuntui pahalta ja jäi vaivaamaan. Puhuin asiasta läheisen ystäväni kanssa. Mietin, etten halua alistua ja jättää asiaa siihen. Keräsin rohkeutta. Pohdin, mitä sanoisin hänelle, joka loukkasi - lisää kitkaa välillemme en halunnut. Koputin työhuoneen oveen, sain kutsun sisälle ja sanoin: "Minua on jäänyt...

On sanottu, että ihminen tekee vuorokauden aikana kymmeniä
tuhansia valintoja. Kuulostaa hurjalta. Vuodessa valintojemme määrä mitataan miljoonissa. Varovaisenkin arvion mukaan teemme tuhat valintaa joka tunti.
Mistä on kyse?

Minulle on väliä, miltä näytän ja kuulostan. Minulle on väliä, onko lähelläni hyvä olla. Minulle on väliä, mitä muut ajattelevat ja sanovat minusta - myös silloin, kun en ole itse kuulemassa. Ja toivon, että se on hyvää, sillä tästä sisäisestä valtataistelusta haluan selvitä kunnialla.

Syvätason ristiriidoissa on kyse ihmisen perustarpeesta olla hyväksytty. Raskaimmat tunteet kohdataan konflikteissa, joissa omat arvot ja vakaumus joutuvat haastetuiksi. Toisaalta nämä kokemukset kasvattavat meitä elämässä ehkä eniten.

"Sinä päätät, otatko vastaan vai torjutko toisen ihmisen näkemykset tai mielipiteet. Sinun ei tarvitse jäädä toisten sanojen tai tekojen panttivangiksi. Sinä valitset sen, vaikuttaako joku sinuun positiivisesti vai negatiivisesti." - George Kohlrieser

Kun poterot on purettu ja myrsky laantunut, konflikti pitää saattaa vielä maaliin asti. Tuulettuneen olon ja sanotuksi saamisen jälkeen on vielä yksi merkittävä vaihe jäljellä: muutos.

Jos rauha mielletään ristiriidattomaksi tilanteeksi, silloin konfliktit nähdään haitallisina - kuin väärä sävel soinnussa tai ohi vedetty rangaistuspotku ratkaisevassa ottelussa. "Kuka mokasi?" "Miksi hävisimme?" Tällöin ristiriitaa yritetään korjata kuin sähkövikaa autosta. Etsitään oikosulkua, jonka vuoksi varoitusvalo vilkkuu.